Ravinto

Vitamiinit ja kivennäisaineet

Heipparallaa! Ihan lyhyesti vitamiineista ja kivennäisaineista.

Halusin kirjoittaa vitamiineista ja kivennäisaineista joita käytän, ja jota suositellaan vegaaniruokavalion kanssa.

Joskus mulla on ollut kaappi aivan täynnä kaiken maailman vitamiineja ja lisäravinteita on ollut joka lähtöön. Aamulla omat, ennen treeniä, treenin aikana, treenin jälkeen ja ennen nukkumaanmenoa.
Nykyään asenteeni näihin kaikkiin on enemmänkin ”mahdollisimman vähän lisäravinteita, enemmän ruokaa”. Pyrin saamaan ruokavalion sen verran monipuoliseksi, että saan siitä mahdollisimman paljon irti. Vitamiineissa minulla on ollut erittäin yksinkertainen suoraviivainen linjaus. Joskus vähemmän on enemmän, toki ruokavalioni on nykyään monipuolisempi kuin ennen.

Listasin tärkeimmät:
– C-vitamiini
-D-Vitamiini
-Multivita
-Sinkki
-Rauta
-Jodi
-Kalsium
-B12
-Vegaaninen omega-3

Osan otan huomioon ruoassa, osan ihan tabletti muodossa aamulla. Eli siis HUOM en syö suurta tablettimäärää heti aamusta, vaan huomioin nämä ensisijaisesti ruoassa. C-vitamiinia minulla on aina jauheena sekä tablettina. C-vitamiinin saannin olen aina jakanut kolmeen osaan. Aamulla, ennen treeniä tai päivällä, ja illalla ennen nukkumaanmenoa.

Sinkin otan ylimääräisenä vitamiinina, en koe että saan sitä tarpeeksi tällä hetkellä ruoasta. Tällä hetkellä suosin yhdistelmävalmistetta, jossa on magnesium ja sinkki yhdessä. Tilasin joskus aikanaan aina fitnesstukulta tai Iherbilta. Sieltä löytyy melkein kaikki tarvittava jauho sekä tablettimuodossa. Nykyään olen vähän laiskistunut ja ostanut suoraan lähimmästä kaupasta.
Kun ruokavalio muuttui, aloin käyttämään B12 vitamiinia, siksi että sitä ei yksinkertaisesti saa mistään muusta ruoasta kun eläinpohjaisista.

Kalsiumin saannin hoidan mieluummin ruoan kautta. Pidän huolta, että syön päivittäin manteleita, ja seesamin siemeniä. Kalsiumia saa myös ihan hyvin tofusta ja soijapavuista.
Rautaa saa linsseistä sekä soijapavuista. Silti otan aina silloin tällöin rautakuurin ihan apteekista. Mutta tämä vain siksi että minulla on aina ollut vähän normaalia alempi hemoglobiini, joten pari lisäkuuria vuodessa riittää korjaamaan tämän.

Mitään jodivalmisteita en käytä tällä hetkellä muuta, kun jodioitua suolaa, jota lisään ruokaan aina sopivin määrin.

Määrien laittamista blogiin vältä, sillä se riippuu niin monesta asiasta. Mikä on sen hetken ruokavalio ja treenimäärä. Itse kun treenasin huomattavasti enemmän tai olin dieetillä, oli myös vitamiinien määrä suurempi. Nykyään olen aikalailla suositusmäärissä.

Suosin enemmän nesteitä ja jauhoja, sillä ne imeytyvät paremmin. Niiden kanssa on kumminkin todella haasteellista elää reissussa, joten tabletit ovat ihan ok vaihtoehto silloin. Kapseleihin en kumminkaan koske, eli tällaiset kapselit joidenka sisällä on vitamiini jauhoina. Tämähän pätee myös ihan kaikille, vaikka olisikin ihan normaali sekasyöjä. Silloin vain jättää b12 pois ja vaihtaa omega valmisteen ihan normaaliksi omega-3:n.
Siinäpä tuo hyvin lyhykäisyydessään.

<3

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

code