Urheilu,  Valmennukset

Oikean valmentajan valinta

Moikka, kiva kun tulit taas mun sivustolle. Jos olet koskaan harkinnut valmentajaa itsellesi niin tämä artikkeli on sinua varten. Itsellä toki urheilu iso osa elämää tällä hetkellä joten käytän sitä esimerkkinä monessa artikkelissa. Oli sinun juttusi mikä tahansa nämä ovat varmasti melko yleispäteviä havaintoja jotka osuvat muihinkin aihe alueisiin. Harrastan kehonmuokkausta aktiivisesti, tuloshakuisesti, sekä tavoitteena toki kilpailla, joten minulla on valmentajan omaan lajiin.

 Kuka sitten on hyvä valmentaja? Milloin tarvitset valmentajan? ja kuka on oikeasti validi valmentamaan sinua valitsemassasi aihe-alueessa. Aihe on mielenkiintoinen, sillä tänä päivänä tuntuu olevan ties minkä näköistä ohjaajaa, konsultoijaa, ”business coacheja”, mentoreita ja valmentajia. Omalla kohdalla kokemusta on hyvistä ja ei niin hyvistä valmentajista oli sitten kyse urheilusta tai ns. business puolesta.

Kun ensimmäisen kerran kilpailin fitneksessä vuonna 2014 mulla ei ollut mitään käsitystä kuka on hyvä valmentaja, enkä edes tiennyt kenelle pääsen valmennukseen. En tiennyt mitään lajista ja siitä mitä ominaisuuksia etsin valmentajassa ja minkälaiselle valmentajalle minä sovin urheilijana. Silloin menin käytännössä ensimmäiselle ketä suositeltiin, otin ohjeet vastaan ja suoritin kyseenalaistamatta. Jälkikäteen havaihduin siihen miten erilaisia valmentajia onkaan tarjolla ja kuinka tärkeää on se, että yhteistyö valmentajan sekä valmennettavan välillä on sujuvaa.

Kun valmistauduin Suomen ennätyshypylle kesällä 2017 olin muutaman kuukauden jenkkiläisen Kim Oddon valmennuksessa. Nimi on varmasti monelle kilpailijalle taikka lajia seuraavalle tuttu. Vaikka kyseessä oli vain muutaman kuukauden valmennus, oli koko prosessi valmennukseen pääsyyn erittäin tarkka ja yksilöllinen. Kun hain Kimin valmennukseen ajatuksessani oli mielenkiinnon vuoksi treenata kansainvälisesti tasokkaan ja menestyneen valmentajan opeilla, ilman sen kummempia kilpailutavoitteita. Halusin vaan oppia uutta. Hakemukseni jälkeen juteltiin Kimin kanssa skypessä ja käytiin läpi tarkemmin tavoitteita. Ennen kun virallinen valmennus alkoi, pidin hänelle päiväkirjaa kaikesta mahdollisesta. Mistä päiväni ja viikkoni koostuu, miten syön, minkälaista työni on, miten nukun jne. Siitä saatiin rakennettua minulle sopiva ohjelma, jotta pääsin haluttuihin tavoitteisiin kolmessa kuukaudessa. Raportoin hänelle viikottain ja soitimme toisillemme skypepuhelun aina kerran viikossa.

Tuon kokemuksen jälkeen olen ollut erittäin tarkka minkälaisia valmentajia Suomessa on ja kuinka heidän valmennettavat ovat lajissa pärjänneet. Vaikka itse loppuen lopuksi hyppäsin takaisin lajin tai paremminkin sanottuna valmennuksen pariin 2019, olin koko ajan seurannut kilpailuja sekä valmentajia. Jos ihmettelet miksi en jatkanut Kim Oddon valmennuksessa kun päätin kuntouttamisvuoden jälkeen jatkaa salitreenaamista kilpailut tavoitteena, on vastaus yksinkertainen. Valmentajan kanssa kannattaa treenata; kehittyy ja oppii nopeammin. En halunnut etävalmennusta. Joulukuusta 2019 asti valmentajani on ollut Katarina Tunturi.

Keräsin lyhyen check listan sinulle, jota voit käyttää kun valitset itsellesi oikeaa valmentajaa.

Keskityn tässä nimenomaan pitkäjänteiseen henkilökohtaiseen valmennussuhteeseen. Yksittäiset muutamien viikkojen kurssit, joissa osallistujia on paljon sekä aikajänne lyhyt, on asia erikseen.

Hyvän valmentajan tuntomerkit:

 • Hän on itse menestynyt ja onnistunut aihe-alueessa jota valmentaa. Hänen valmennettavansa ovat myös onnistuneet tavoitteissaan.
 • Hän on kiinnostunut sinusta ja haluaa tutustua sinuun yksilönä.
 • Hän on kiinnostunut sinun arjesta ja viikkorytmistä kokonaisvaltaisesti parhaan toimintamallin luomiseksi.
 • Hän käy läpi tarkasti taustat, nykytilanteen sekä tavoitteesi
 • Mikäli kyse on urheilusta, treenauttaa valmentaja sinua eikä vain anna paperilappusta käteen suoritettavaksi. Vaikka kyse olisi joukkue urheilusta, ammattitaitoinen valmentaja ottaa hyvin tarkkaan huomioon jokaisen yksilön.
 • Henkilökohtaisuus. Oikeastaan ihan sama mistä valmennuksesta kyse, niin kyllähän sen huomaa onko ohjeet vain sinulle vai viidellekymmenelle muullekin. Toki riippuu minkälaisesta valmennuksesta on kyse, mutta mikäli haet nimenomaan henkilökohtaista valmentajaa tulee myös ohjeiden olla sinulle suunniteltuja ja rakennettuja.
 • Hyvä valmennus on opettavaa, ei niinkään laput ja ohjeet käteen suorittavaa. On hyvää yhteistyötä kun valmennettava ymmärtää ja oppii samalla.
 • Hyvä valmentaja arvostaa omaa aikaansa, joten hän tarjoaa niinsanottua koe aikaa ennen pitempi aikaista valmennussuhdetta. Näin pääsette kokeilemaan toimiiko yhteistyö.

Ei niin hyvän valmentajan tuntomerkit:

 • Hän on valmis laskuttamaan sinua ennen tapaamista tai konsultaatio puhelua.
 • Hän haluaa tehdä heti vähintään vuoden sopimuksen, ja asialla on kiire.
 • Valmennus myydään henkilökohtaisena ja sitoudut pitkäksi ajaksi, mutta saat ”copypastetut” lomakkeet ja ohjeet ilman sen kummempaa perehdytystä.
 • Jos henkilökohtainen valmennus on netistä ostettava niinsanottu verkkokauppatuote, jonka kuka tahansa voi ostaa. Saattaa viitata laadun tasoon heikentävästi.
 • Jos asiointi perustuu vain spostiin. Kyllä valmentajaa tulee tavata säännöllisesti, sekä etä asoinnin tulisi olla videopuhelu.
 • Summasummarum hyvä tasokas valmentaja haluaa tavata sinut ennen valmennussuhteen aloittamista, ja mielellään testata muutaman tapaamisen yhteistyötä ennen pitemmän aikajakson sopimista.

Loppuen lopuksi valmennussuhde on yhteistyötä sekä vastuunjakoa. Valmentajan tehtävä ei ole tehdä työtä puolestasi vaan opastaa ja ohjata aina askel kerrallaan seuraavalle tasolle, kun aika on oikea.

Toivottavasti tämä artikkeli oli sinulle hyödyllinen. Mikäli sinulla on kokemusta valmennuksesta, jonka haluat jakaa, kommentoi ihmeessä artikkelin alle. Palataan taas tulevissa kirjoituksissa.

<3

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

code