Ajatuksia

Miten rakennat itsellesi toimivat rutiinit? 5 vinkkiä…

Kiva kun tulit sivustolleni, toivon että artikkeli tavoittaa sinut hyvässä paikassa. Jos ei, ehkä tästä voi olla jotain apua.

Avasin vähän omaa taustaa ja kokemuksia viimeisimmässä artikkelissa. Toivottavasti se ei ollut turhan negatiivinen. Halusin tuoda avoimesti omia kokemuksia esille osoittaen että olen jossain määrin myös validi puhumaan asioista joista blogissani kirjoitan. Kokemukset kasvattaa ja viisastuttaa. Olen kumminkin ihmisenä todella iloinen, positiivinen ja ratkaisukeskeinen. Se ei aina välity tekstin kautta, joten ehkä itsekin joskus hyppään tuohon podcastien maailmaan. Haluan kumminkin pitää oman somen positiivisena, kannustavana sekä avoimena. Sain todella paljon viestejä viimeisimmän artikkelin jälkeen. Kiitos niistä, olen ymmälläni sekä erittäin otettu.

Uskon  siihen että me kaikki käymme melko samat haasteet läpi elämämme aikana, ehkä hieman eri muodoissa. Uskon myös että kokemusten tarkoitus on muokata meistä vahvempia ja viisaampia, ei henkisesti invalidisoida.

Tänään haluan ”puhua” rutiineista sekä niiden merkityksestä. Varsinkin nyt epidemian aikana monen hyvinvointi rakentuu nimenomaan jatkuvien rutiinien myötä.

Enpä olisi uskonut että puhun joskus rutiinien merkityksestä sekä tärkeydestä. Olen kumminkin oppinut että rutiinit luovat hyvän pohjan sekä rakenteen omalle elämälle. Mikäli on halua kehittyä ja kasvaa sekä mennä eteenpäin elämässä, omat rutiinit on hyvä rakentaa niitä tukeakseen. Sitten voikin keskittyä nauttimaan läsnäolosta, sillä tietää että on menossa haluttuun suuntaan.

Olen kamppaillut rutiinien rakentamisen kanssa, sillä se ei varsinaisesti tule itsellä automaattisesti tai luonnostaan. Jos kahlaa läpi kirjoja sekä seminaareja ”voittajan” tavoista, siellä usein toistuu samat asiat. Herää aikaisin, on aamujumpat ja kylmäsuihkut yms. Itse taas olen iltavirkku joten aikaisin herääminen, eli viiden kuuden maissa, vaatii jo ponnisteluja eikä ole tähän päivään asti ollut pitkäjänteisesti toimiva konsepti. Me ollaan todella yksilöllisiä, joten omat rutiinit on hyvä rakentaa itselleen sopiviksi. Rutiinit voivat käytännössä koskea mitä tahansa mikä on sinulle tärkeää ja johon haluat panostaa, oli kyse työstäni ja siinä kehittymisessä, tai sitten urheilussa tai suhteestasi kumppaniisi.

Listasin muutaman oman vinkin rutiinien rakentamiseen, ja miten sitä kautta muokata omaan arkeen uusia positiivisia tapoja, jotka vievät sinua haluttuun suuntaan. Rutiinit voivat jopa joillekin kuulostaa negatiiviselta väkinäiseltä suorittamista. Teknisesti se voi olla sitä. Mutta mikäli olet rakentanut ja suunnitellut omat rutiinit oikeiden syiden ja merkityksen ympärille, on uusien tapojen luominen oikeastaan hyvinkin palkitsevaa. Kun tulee päiviä ettei huvittaisi, joita tulee aina, on pääasia että syy siihen miksi teet mitä teet on kirkkaana tiedossa.

Uusien rutiinien rakentaminen:

1.  Pidä päiväkirjaa nykytilanteesta. Miten päiväsi rakentuu juuri nyt. Mihin aika menee, mitkä ovat tämän hetken tavat. Ovatko ne sinulle haitallisia vai hyödyllisiä?

2. Määrittele mihin haluat mennä. Minkälaista arkea ja elämää haluat elää, miltä se näyttää. Ole tarkka että tavoitteesi ja unelmasi ovat sinun omia, ei muiden asettamia.

3. Muuta vain vähän kerrallaan. Usein puhutaan että uuden rutiinin/tavan oppiminen kestää 8vk-12vk. Moni vetääkin niinsanotun keskitysleirityylisen spurtin esimerkiksi urheilun suhteen. Usein liian iso ja radikaali muutos johtaa kumminkin siihen, että kiristetään liian tiukasti hetki jonka jälkeen palataan entiseen. Suosittelen armollisempaa lähestymistä, sekä pieniä muutoksia kerralla. Oli sitten kyse talousasioista, urasta, tai vaikka urheilusta johon haluat panostaa ja rakentaa uusia rutiineja. Tee pieniä muutoksia vaikka per viikko tai per kuukausi. Ota aina huomioon lähtötilanteesi; et voi vertailla toiseen jolla on eri lähtötilanne kyseenomaisella elämän osa-alueella.

4. Hanki tsemppikaveri tai valmentaja, riippuen tavoitteistasi. Valmentajia löytyy eri tasoisia eri osa-alueisiin. On kyse sitten fyysisestä hyvinvoinnista, henkisestä. Sijoitus ja varallisuus asioihin löytyy paljon kirjallisuutta, seminaareja sekä kursseja. Monella yliopistolla voi olla avoimia kursseja aiheeseen johon tarvitset lisää tietoa ja tukea. Valmentajia kyllä löytyy, oli kyse urastasi valitsemalla alallasi, uusi yritys, tai urheilu. Kiitos sosiaalisen median löydät varmasti nopeasti saman henkisiä ihmisiä. Jos et pysty olemaa tilivelvollinen vain itsellesi, etsi joku kelle olet.

5. Toimi myös huonoina päivinä. Niitä tulee meille kaikille. ”Just show up!” sanonta on itseasiassa erittäin toimiva. Noudatin tuota pitkään ja noudatan edelleen. Kun kävelin kepeillä rakensin rutiineja takaisin ihan vaan raahautumalla salille, vaikka en nyt siellä mitään järkevää tehnytkään. Pääasia et menee paikanpäälle, tekee sen mitä sinä päivänä pystyy. Ole kumminkin armollinen. Jos olet koskaan kuullut 80/20 periaatteesta, noudata sitä.

Tästä olisikin pitänyt tehdä podcast tai video. Yksinkertainen asia, joka ei sitten kumminkaan ole lainkaan yksinkertainen. Etenkin jos haluaa samanaikaisesti muuttaa monta elämänosa-aluetta kerralla. Pääasia että istuu alas, miettii nuo asiat läpi omalla kohdalla. Siitä on hyvä lähteä liikkeelle.

Jos olet itse löytänyt toimivia tapoja rakentaa uusia rutiineja, kommentoi ihmeessä tämän blogin alle. Siitä voi olla hyötyä muillekin lukijoille.

Mukavaa sunnuntaita <3

One Comment

 • Eric Lundgren

  Hyviä huomioita!

  Mun henk koht tarkennuksia sun hyviin pohjiin:

  1. Ihan ehdoton juttu kirjata ylös kaikki tekemisesi ja tunteesi, missä sitten ikinä haluatkaan kehittyä. Muuten vuoden takaiset jutuilla on kultareunukset, etkä pysty seuraamaan etemistäsi. Kirjaa tapahtumat.

  2. Hyvä jos on päämäärä. Minä kuvasin myös sen missä olin xx aika sitten ja miksi halusin siinä kohtaa muutoksen. Mistä tulin ja mihin haluan mennä.

  3. Juuri näin. Ja meille miehille vain yksi asia kerrallaan aloitukseen. Jos joku juttu on jo kehittynyt ja olet rutinoitunut siihen, voi aloittaa uuden siihen rinnalle.

  4. Mulle ei sovi valkku kuin aloitukseen. En halua ketään lenkkikaveria tai salikaveria tai PT:tä. Kun liikun, haluan olla yksin. Kun taas opiskelen avomerisuunnistusta tähdistä, olen mielelläni luokassa kymmenen muun kanssa.

  5. Rutiini kehittyy just noin, menee ja tekee sen mitä just silloin haluaa/jaksaa/voi tehdä. Joskus enempi, joskus vähempi.

  Hyvä kirjoitus sulta! Kiitos!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

code