Ravinto

Miksi olen Vegaani…?

Niin…en ainakaan siksi että olisin ketään sen parempi ihminen, tai että voisin tuputtaa omaa näkemystä muille ja kertoa miten muiden tulisi elää elämäänsä. Itseasiassa olen tässä aiheessa vielä hyvin alkutaipaleella. Tulen tänne tiputtelemaan juttua vegaanina olosta, ja ylipäätänsäkin siihen oppimisesta.

Olen ollut nyt keväästä asti täysin vegaani ruokavalion suhteen. Toki opettelen koko ajan pikkuhiljaa, mutta hyvän pohjan toi kaikki ruokavalio opit valmentajilta ja omasta harjoittelusta ja opiskelusta. Mun koko prosessi tähän suuntaan on ollut hidas ja tapahtunut pikkuhiljaa. Ei siis mikään täysi käännös kertaheitolla. Tällä hetkellä olen äärimmäisen kiinnostunut siitä, miten ruokavalio rakennetaan järkeväksi urheilua tukemaan. Olen kompastunut tähän samaan ajatusmaailmaan joskus, että vegaanit puputtaa vain salaattia. Tämä on todella virheellinen tietämätön ajatusmaailma koko aiheesta.

Tämä itse aihe varmasti sohaisee sellaista ”ampiaspesää”, jossa mielipiteitä ja näkemyksiä on paljon, jo pelkästään siinä, että voinko edes sanoa itseäni vegaaniksi, tai mites minun arvomaailma ja motiivi muun tekemisen suhteen, jos tarkastellaan ympäristö tekijöitä.

Olenko tekopyhä, jos sanon että valinnoillani on myös merkitystä ympäristöasioihin? Jos kumminkin tykkään ajella tehokkaammilla autoilla ja hyppään harrastuksekseni lentokoneista. Hiilijalan jälkeni on varmasti suurempi, kun monen muun. Se jää sinun päätettäväksi olenko tekopyhä. Olen päättänyt jättää lihatuotannon pois ruokavaliostani huhtikuussa, joten pikkasen päälle puolisen vuotta on vierähtänyt siten. Mitä enemmän näitä asioita tutkii, sitä pitemmälle ja syvemmälle tulisi mennä. Periaatteessa vegaani ei myöskään osta eläinperäisiä vaatteita kuten nahkaa, villaa, eikä tue palveluita jotka perustuvat eläinten riistoon. Ja entäpä meikit ja muu kosmetiikka? Missä menee raja? Minulla se menee tässä kohtaan vielä ruokavaliossa; aikomukseni on nyt fokusoitua vain siihen.

Olen jättänyt kaiken lihatuotannon pois ruokavaliostani, sillä en halua enää tukea lihateollisuutta. Halusin myös jollain tavalla toimia ympäristö ystävällisesti omalla tekemisellä ja pohdin kuinka voin elää omien intohimojen mukaisesti mutta myös asteittain alkaa ottamaan vastuuta ja kantaa oma korteni kekoon. Olisi tyhmää ja vastuutonta sanoa että Intialaisista se homma lähtee, kun meillä on kumminkin enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa, ja tehdä erilaisia valintoja. Eli valintani on myös eettinen, sekä samalla halusin myös vaikuttaa omaan hyvinvointiin. Pääasia että jokainen tekee jotain pieniä päivittäisiä asioita oman itsensä sekä muiden hyvinvoinnin eteen.

Muutos omalla kohdalla oli asteittain enkä koskaan ajatellut varsinaisesti tietoisesti vievän ruokavaliota tähän suuntaan, se vaan meni niin automaattisesti kun pikkuhiljaa oppi mikä on itselle hyvää ja terveellistä. Muistan 2015 tammikuussa jättäneeni pois kaiken maitotuotannon. Saatoin syödä kesällä pari kertaa rahkaa vain todetakseni, ettei se maistu miltään eikä ravintoarvotkaan ollut oikein mitään mitä ihminen tarvitsee. Myöhemmin vähensin huomattavasti punaista lihaa, ja oma proteiinin lähde alkoi perustumaan vain kanasta ja kalasta. Myöhemmin aloin korvaamaan kanaa ja kalaa kasvipohjaisilla proteiinin lähteillä ja siihen se loppuen lopuksi menikin että yksi lauantai ilta huhtikuussa päätin kokeilla miltä tuntuisi luopua kaikista eläinpohjaisista tuotteista. Ajattelin että kyseessä olisi vain hetkellinen kokeilu enkä ole tehnyt mitään lopullisia päätöksiä asian tiimoilta. Kumminkin huomasin aika nopeasti että olo oli energisempi ja kevyempi (ei nyt lasketa minun syysmasennusta mukaan). Huomasin myös etten ole tähän päivään mennessä kaivannut mitään lihaa. Oli tosi hassua huomata, että muutaman kuukauden jälkeen liha alkoi haista omituiselta. Jos samassa keittiössä tehtiin jauhelihaa lapsille, ei tullut lainkaan mieleen, että tekisipä mieli syödä tuota. Tästä syystä aloinkin pohtimaan, että voisiko vegaani ruokavalio oikein ja tarkkaan rakennettuna olla myös nuorille sopiva ruokavalio.

Alan pikkuhiljaa tiputtelemaan tähän asti opittuja asioita vegaanin abc ja reseptit osioon. Olisi ihan huikeaa kuulla muiden kokemuksia vegaani ruokavaliosta.

<3

3 Comments

 • Ilona

  Moi,
  Kivaa että kerroit oman tarinasi!
  Minustakin tuli vähän niin kuin vahingossa lähes vegaani. Ensin jäi puainen liha, sitten maito ja pikkuhiljaa myös kala ja kana. Kun lopetin ravinnon kanssa hössöttämisen ja ylenpalttisen grammojen laskemisen jäi aikaa ja happea alkaa taas nauttimaan hyvästä, monipuolisesta ruoasta. Maalaisjärjellä valiten, ilman stressiä.
  Ja näin palasivat myös hyvä olo ja energia. Syön hyvin, voin hyvin. Eikä kenenkään tarvitse kuolla vain sen takia että minulla on nälkä. Aika kiva yhtälö.
  Mukavaa syksyä sinulle!

  • annilansi@gmail.com

   Just näin, kultainen keskitie on tärkeä. Kauanko olet ollut Vegaani? Onko ollut haasteita?
   Kiitos kommentista 🙂 <3

 • Larsson

  Hei!
  Mukava lukea tällainen kokemus. Mulla on vähän sama suunta kuin sulla, että pikkuhiljaa vähenee kaikkien eläinperäisten ruokatuotteiden käyttö. Kanaa ja lihaa en ole syönyt kohta kahteen vuoteen. Munista en tykkää ja esim. Just toi rahka vaan ahdistaa. Tällä hetkellä on kuitenkin laihdutusprosessi käynnissä joten tuntuu haasteelliselta luopua kaikesta eläinperäisestä. Kuitenkin ajatustyö raksuttaa takaraivossa koko ajan. Sinun kokemukset ruokavalion koostamisesta kuulostavat minusta omaan järkeen sopivilta. ?? Toivottavasti tulee lisää tekstiä sulta tästä aiheesta.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

code