Työ,  Valmennukset

Konkurssi vs Menestys

”Suomessa konkurssin tehnyt yrittäjä leimataan epäonnistujaksi” , ”Suomessa yrittäjän menestys on tehty mahdollisimman hankalaksi”

Vietimme hetki sitten yrittäjyyden päivää. Jos en nyt aivan väärin muista, niin taisi olla meidän kahdeskymmenesyhdeksäs yrittäjyyden päivä, bravo Suomi! Itseäni on aina kiehtonut yrittäjyys. Oma tarinani yrittäjänä alkoi 2014 kun irtisanouduin normaali päivätyöstäni.

Oppimatka ja kokemus yrittäjänä on vielä melko lyhyt, mutta sitäkin antoisampi. Kummeksun meidän Suomalaisten kulttuuria ja asennetta yrittäjyyttä kohtaan. Kun kuka tahansa voi hypätä niin sanotusti tyhjän päälle, ja lähteä yrittäjäksi, niin miksi arvostellaan niin voimakkaan kateellisesti menestyneitä yrittäjiä, sekä jopa vahingoniloisesti osoitellaan sormella pohjalla käyneitä. Häpeäisimme…. Jokainen yrittäjä tiedostaa mahdollisuudet mutta myös sen, että pohjaa ei ole. Itselläni ei ole vielä kokemusta kummastakaan ääripäästä. Pidän itseäni yrittäjänä vielä hyvin aloittelevana harjoittelijana. Alan vasta ymmärtämään kokonaisuutta sekä tiedostamaan oman osaamistason; sen mitä en tiedä ja mitä tulee oppia.

Vaikka lapsuudessani meillä oli kaikkea yllin kyllin, oli kasvatus tiukkaa ja opetti oma-aloitteisuuteen ja ahkeruuteen. Kotona tehtiin paljon töitä, ja kun katot oli harjattu, autot pesty, siirryttiin hevostalliin hommiin. Sieltä ei työt loppunut kesken.

Yrittäjyys ei sovi kaikille

Mielestäni yrittäjyys ei missään nimessä sovi kaikille. Rakastan verkostoitua ja tutustua eri alojen yrittäjiin. Yrittäjät ovat useimmiten positiivisia, sekä inspiroivia, johon minun on taas samankaltaisena ihmisenä helppo samaistua. Mielestäni tärkeitä persoonallisuuden piirteitä yrittäjälle on hyvä asenne, halua oppia ja kehittyä, nöyryys, luovuus, ahkeruus, systemaattisuus sekä pelottomuus. Ehkä myös pieni epärealistisuus ja hulluus…. Ennen kaikkea kyky toimia paineen alla ja toiminnan jatkuvuus pelosta huolimatta. Yrittäjyydessä olen itse tykännyt riskistä ja vapaudesta. Ylivarovainen pessimistisyys taikka jatkuva suunnittelu vailla toimintaa, on melko tuhoon tuomittu ”kombo” yrittäjyyttä ajatellen.  Ehkä laskuvarjourheilu on opettanut jotain toiminnasta. On parempi keskittyä tekemiseen, fokusoitua, olla läsnä. Eihän siitä mitään tulisi jos alkaisi vaan pohtimaan eri skenaarioita mikä voisi mennä pieleen.

Asenne ei riitä

Hyvä  asenne on kiva juttu ja hyvä piirre, mutta pelkkä asenne ei ratkaise. Hyvä asenne ei vie mihinkään ilman tekoja. Tekemällä vääriä asioita hyvällä asenteella, ei vieläkään päästä kovinkaan pitkälle. Oman osaamistason ylläpito ja päivittäminen on kriittistä. Voitte olla eri mieltä, mutta olen vahvasti siinä uskossa, että nämä kaksi asiaa ovat avain menestymiseen. Omaa osaamistasoa on hyvä kehittää jatkuvasti lukemalla kirjallisuutta, osallistumalla valmennuksiin ja seminaareihin, sekä toki verkostoitumalla muiden yrittäjien kanssa. Osaamistason nostaminen ei kumminkaan ole niin yksinkertaista miltä kuulostaa. Itsehän olen isolla egolla höystetty perfektionisti, jonka on hyvin vaikea myöntää virheitään ja arkipäivän tekemiset rullaavat henkisen ruoskinnan kautta.

On siis ensin nöyrryttävä ja ymmärrettävä oma nykytilanne, sekä asettauduttava oppilaaksi. Jos et aseta itseäsi oppilaaksi et myöskään opi mitään, vaikka kuinka yrität ottaa osaa talkoisiin.

Inspiroivin tuntemani yrittäjä on ehdottomasti Muuraisen Olli. Viimeksi kun Ollin kanssa tapasimme lounaalla juttelimme yrittäjyydestä, haasteista ja priorisoinnista. Ollilta olen poiminut työkaluja omaan arkeen ja oikeaan asennoitumiseen konfliktitilanteissa.

Puhujat puhuu

Oma yrittäjätarinani alkoi tosiaan Joulukuussa 2014 kun kävelin keskustan PRH toimistolle pistämään enimmäistä yritystäni pystyyn. Minulla oli silloin useiden vuosien tausta vakuutusalalla erinäisissä tehtävissä, ja halusin ulkoistaa itseni kokonaan itsenäiseksi toimijaksi alalla.

Toimin päätoimisesti asiamiehenä vakuutusalalla edelleen, mutta matkan varrelle mahtuu kaikennäköisiä kokeiluja. Päätyön ohella olen tehnyt mainoksia, sekä ollut osana erinäisissä ”startupeissa”. Kun mieli jatkuvasti luo ja kehittää uutta, tulee sitä päädyttyä usein kaikennäköisiin projekteihin mukaan. Tämä on toki myös tuonut lisää oppia, mutta myös suuria ajallisia haasteita muun elämän tasapainottamiseen. Startupeista on jäänyt jonkun verran ymmärrystä ja oppia siitä, miten tärkeää on rakentaa oikea tiimi ympärille. Oikeita ihmisiä, jotka jakavat saman vision sekä intohimon on varmasti haasteellista löytää. Jos lähtökohta on se, että uusi yritys perustetaan vain rahan vuoksi, lähtökohta on melko väärä. On myös hyvä ymmärtää, että suurin osa ideoista ei toimi, ehkä kysymys onkin siinä, että missä kohtaan on syytä pistää homma jäihin ja niinsanotusti pöytälaatikkoon. Missä menee raja, että milloin kaikki kivet on itsepäisesti käännetty ja kaikki toimintamallit kokeiltu, jotta voi vaan todeta ettei kyseenomaien liikeidea toimi, taikka sille ei ole juuri nyt markkinaa. Tämä oli ehkä enemmänkin pohdintaani maailmalle, mulla ei ole tähän vastausta, en tiedä missä menee raja. Opin myös kuinka tärkeää on avun pyyntö ja delegointi. On ihan ok olla tietämätön, mutta ei ole millään tasolla ok jäädä tiedostaen tietämättömäksi. Jos ei ole osaamista, opiskele tai etsi ihmisiä ympärille jotka osaavat. Pyydä apua, keskity siihen missä itse olet hyvä ja mikä on sinun vahvuus; delegoi loput. Auttamattomana perfektionistina olen tietenkin kompastunut tähänkin yrittäen hallita kaikkea itse jotta varmasti tulee hyvä (lue: ei tule).

On mukava nähdä että Suomessakin joka vuosi yrittäjyys kasvaa. Toki se pistää myös pohtimaan alojen muutosta. Onko kasvava yrittäjyys halua olla ja toimia yrittäjänä, vai onko kyseessä myös tiettyjen alojen rakennemuutos, jolloin kyseenomaista työtehtävää ei välttämättä voi enää harjoittaa muuten kun yrittäjyyden kautta?

Siinäpä omaa pohdintaa aiheesta. Tällä kertaa sensuroin vahvasti ja pyrin kirjoittamaan kauniin kevyesti. Normaali tapani esittää vahvat mielipiteeni provokatiivisesti sai tällä erää hieman huutia, sillä sentään tämän kerran ymmärsin vajaavaisuuteni, sekä paikkani ja tietotaitoni tässä aihe-alueessa.

Mikä on sinun yrittäjyystarinasi?

<3

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

code